Azzal valószínűleg minden hozzáértő tisztában van, hogy ha egy egy termék megsérül szállítás közben, annak a tényleges kára több, mint a termék értéke. Az utóbbit jó esetben a biztosító - legalább részben - állja, a többi közvetlen kárt pedig kénytelen a vállalkozás kezelni. Lássuk milyen látható és kevésbé látható, közvetett költsége van a sérült...
BLOG
Hogyan kezeljük az üzemanyagár ingadozását?
Az üzemanyagok árának görbéje az elmúlt években leginkább hullámvasútra emlékeztet Az elemzők számára is komoly nehézségekbe ütközik a trendek előrejelzése, nem hogy a vállalatoknak. Ezért jó, ha megtesszük a szükséges lépéseket, hogy mérsékelni tudjuk a veszteségeket, ha hirtelen felemelkedik az üzemanyag ára.
Nem sokan gondolunk arra, hogy például autónkba szervizeléskor hamisított alkatrész kerül, mivel megbízunk a szolgáltatóban. Azonban előfordulhat az is, hogy a szolgáltató a tudta nélkül cseréli alkatrészt egy replikára. Viszont ettől függetlenül, ha a hamisítvánnyal probléma adódik, az a szolgáltató számára is komoly probléma, ezért fontos, hogy...
Hihetetlenül hangzik, de a fogyasztók és a vállalkozások évente több milliárd dollár értékű hamis terméket vásárolnak. Ezek a hamis - jellemzően silány - minőségű termékek óriási kockázatot jelentenek az ellátási láncban. A problémát súlyosbítja, hogy nem csak anyagi kár forog kockán, hanem a dolgozók és a fogyasztók egészségét és biztonságát is...
Ellátás akadozása és fenntarthatóság, mindkét problémát sokszor - és egyre többször halljuk manapság. Bár a két probléma elsőre úgy tűnhet, hogy távol áll egymástól, mégis az ellátási láncban összefonódik, még pedig az elpazarolt élelmiszer által.
Átláthatóság fontossága az ellátási láncban
A fogyasztói magatartás folyamatosan változik. A vásárlók egyre tudatosabbak, egyre több információra van szükségük. Különösen igaz ez az élelmiszeriparral kapcsolatban. Az információ-éhséget pedig már nem lehet kielégíteni olyan alapadatokkal, mint a származási ország, összetevők, tápanyag táblázat és egyéb, a minőséget, illetve megbízhatóságot...
Az élelmiszeripar az elmúlt években rengeteg változáson ment keresztül, aminek elsősorban a vásárlói preferenciák változása és a pandémiás időszak volt a mozgatórugója. Ezek a tényezők első sorban innovációra sarkallták a vállalatokat. Az idei évben az élelmiszer szektor első számú feladata, az, hogy ezt az innovációs lendületet megtartsa, és az új...
Aranyszabályok a hűtési láncban
Az élelmiszerek a termelőtől sokszor elképesztő távolságot tesznek meg, mielőtt háztartásunkban landolna. Ezen az úton pedig - sajnos - szinte elkerülhetetlen, hogy egy része kárba vészen. Azonban néhány egyszerű, de annál hasznosabb szabály betartásával minimalizálható ennek a mértéke.
A legtöbb vállalkozás nem szívesen adja ki a kezei közül a logisztikai folyamatokat, főleg ha az látszólag jól működik. Ezért ilyen-olyan indokok miatt el sem gondolkodik azon, hogy célszerűbb, és hatékonyabb lehet a vállalkozás, ha a logisztikai szolgáltatásokat kiszervezi. Lássuk, milyen feltételezések szabják gátját a sikernek sok esetben!
Szén-dioxid, mint fenntartható hűtőközeg
Az elmúlt évtizedekben minden iparág - köztük a logisztika is - óriási változáson megy át, aminek elsősorban a klímaválság az indikátora. A technológia és a szabályozások a fenntarthatóságot vették célba, ami a hűtési láncban sincs másképp. Az ipari hűtőközegeknek is változniuk kell, környezetünk és jövőnk miatt egyaránt. Pont az egyik...