Mi meddig áll el a fagyasztóban?
Reméljük mindenki megfogadta a múlt heti tanácsunkat, és gondosan eltette a fagyasztóba a karácsonyi maradékot. Felmerül a kérdés, hogy mit, meddig lehet biztonságosan tárolni a fagyasztóban. Az élelmiszerek a fagyasztóban megfelelő tárolás mellett nehezen romlanak meg, -18 Celsius fok alatt a mikroorganizmusok csökken aktivitásúak vagy inaktívak, viszont minőségükből veszíthetnek az ételek. Mit, meddig érdemes tárolni a fagyasztóban?
Nyers húsok és húsételek
A nyers húsok hosszú ideig elállnak a fagyasztóban anélkül, hogy veszítenének a minőségükből. A vadhúsokat és a baromfit akár egy évig is tárolhatod a fagyasztóban. A vöröshúsokat maximum 10 hónapig célszerű a fagyasztóban tárolni. A feldolgozás mértékétől is függ az eltarthatósága. Feldarabolva 9 hónapig érdemes a húsokat a fagyasztóba tárolni, a darált húst pedig 3-4 hónapig.
A főtt húsok, a sonka, virsli és bacon 2-6 hónapig tárolható, a sültek 1-3 hónapig. A húsleves, a húsos raguk és a paradicsomszószós ételeket maximum három hónapig tárold a fagyasztóban.
Halak
A soványabb halakat, tengeri rákokat fél évig nyugodtan tárolhatod a fagyasztóban, a zsírosabb fajtákat viszont 2-3 hónapnál tovább nem érdemes tárolni. A halászlevet és a rántott halat szintén akár fél évig is beteheted a fagyasztóba.
Zöldségek és gyümölcsök
A friss zöldség és gyümölcs gond nélkül mehet a fagyasztóba. Ahogy korábban írtuk, a magas víztartalmúakat, mint a dinnye vagy az uborka, nem érdemes lefagyasztani. 8-12 hónapig maradéktalanul elállnak, de akár másfél évig is bent hagyhatod a fagyasztóban. A gyümölcsszószókat is beteheted a fagyasztóba 2-3 hónapra gond nélkül.
Tej és tejtermékek
Nem sokan szokták, de a tej is tökéletesen fagyasztható, akár 3 hónapig is. Csak oda kell figyelni lefagyasztáskor a térfogatnövekedésre. Viszont kiolvasztáskor kissé zavaros lehet az eredmény.
A vajat bátran tehetjük a fagyasztóba, 9-10 hónapon keresztül is megőrzi minőségét -18 Celsius fokon. A sajt és a tejföl is lefagyasztható, bár ehhez csak végső esetben folyamodjunk. A sajt kiolvasztást követően gumiszerűvé válhat, a tejfölből pedig a zsírtartalma kicsapódhat.
A fagyasztásra nem ajánlott kategória
Ahogy említettük, a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök nem alkalmasak fagyasztásra háztartási körülmények között. A sejteken belüli víz nagy méretű jégkristályokká fagy, ami roncsolja a sejtfalat. Így se az ízük, se az állaguk nem lesz köszönőviszonyban az eredetivel.
A tojás, különös a nyers, szintén nem való a fagyasztóba. A tojás héja megreped és a tojás belseje szétfolyik a hűtőben.
Házi készítésű olajos és keményítő tartalmú szószok, illetve krémeket sem érdemes a fagyasztóba tenni. Hozzáadott állagjavító nélkül a zsír vagy olaj kicsapódik, elvesztik állagukat és kenhetőségüket.
Professzionális fagyasztó, nagyban
Az Arrabona-Frigo négy különböző teremben biztosítja az ott tárolt fagyasztott élelmiszerek számára az állandó, legalább -18 Celsius fokos hőmérsékletet. A fagyasztott élelmiszer logisztika egy kihívásokkal teli terület. Az Arrabona-Frigo a folyamatos modernizációnak, a képzett és elkötelezett alkalmazottaknak köszönhetően minden egyes nap helyt áll ezen a területen.
Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális szolgáltatásait, a hűtőházi raktározás mellett szabályozott felengedtetés és a komissiózás is szerepel szolgáltatás palettánkon. Fordulj hozzánk bizalommal!
Kapcsolat
Arrabona-frigo-hu
9027 Győr, Hűtőház u. 4.